20862:
sv: Batteri (21-01-2005 19:19:20) (svar på
20861)
Kim Horsevad #6594, reg. njy (medlem) (
ip-adr: 195.249.208.150)
Et hvilket som helst 12V bilbatteri kan byttes ud med et hvilket som helst 12V bilbatteri uden at skade bilen. Så gå trygt på jagt!
Når det er en dieselmotor kræves der ret meget kraft til startmotoren for at dreje motoren rundt. Derfor vil der normalt være brug for et kraftigt batteri i en dieselbil.
"Kraftigheden" (Kapaciteten) af et batteri måles med hovedsagligt to parametre, nemlig batteriets størrelse i amperetimer a/H og batteriets koldstartsstrøm (CCA - cold cranking amps)
Amperetimer er et udtryk for batteriets størrelse, altså hvor længe (målt i timre) batteriet kan levere en strøm på 1 ampere ved 12 volt. Desto flere amperetimer batteriet er på desto længere tid vil batteriet fx. kunne tørne en startmotor eller trække et el-spil.
Koldstartsstrømmen er et udtryk for hvor kraftig en strøm batteriet er i stand til at give på een gang (ved start). Normalt er det faktisk sådan at et mindre batteri (målt i amperetimer) har lettere ved at yde en stor CCA. Kraftige batterier (målt i amperetimre) med stor CCA er sjældne og dyre!
Der findes mange forskellige producenter af bilbatterier, og de findes i mange forskellige prislag. Til udelukkende normal brug (altså som startbatteri) behøver du ikke nødvendigvis at styre efter de kendte og dyre mærker.
Sædvanligvis vil det gængse råd ang. bilbatterier til dieselbiler være: Mål kassen batteriet skal passe i, og få derefter fat i det batteri med den størst mulige kapacitet (målt i amperetimer) som du kan få til at passe i kassen.
To batterier kan kobles sammen for at give en større kapacitet (altså flere amperetimer).
Mange gange vil det - til ældre biler og udelukkende til brug som startbatterier - kunne være en fordel at købe to billige batterier fra fx. biltema, haraldnyborg eller jemogfix.
Teoretisk vil man dog kunne indvende at to batterier som kobles sammen over lang tid vil have negative effekter på hinandens kapacitet. Efter min erfaring er det dog en meget teoretisk indvendig i forhold til at man normalt alligevel skifter batteriet efter ca 3 år.
Til specielle anvendelser (spil-batterier, forbrugsbatterier i split-lade systemer og anvendelser med afvekselende ladestrøm) vil det holdbarhedsmæssigt dog være en fordel med et special-udviklet (og deraf dyrere) batteri.
Med venlig Hilsen,
Kim Horsevad